در نظر بگیرید درسی را به شاگردان آموزش داده اید و الان می خواهید آنها تکالیف خود را ارسال کنند. سناریوهای زیر را در نظر بگیرید.

سناریو اول: می خواهید تکلیف صفحه ای از کتاب را انجام دهند و پاسخ سوالات آن را برای شما بفرستند.

سناریو دوم: می خواهید یک فایل Word یا Pdf را در اختیار شاگردان بگذارید تا آن را مطالعه کنند و پاسخ سوالات مربوط به آن را برای شما بفرستند.

ماژول تکلیف! یک امکان پرکاربرد و پرتوان LMS آماده است تا سناریوهای شما را اجرایی کند. شما می توانید در LMS انواع تکلیف آنلاین را برای شاگردان خود طراحی کنید و پاسخ های آنها را به شیوه های مختلف تحویل بگیرید. به صورت نوشته و یا انواع فایل.

در این نوشته قدم اول طراحی تکلیف LMS را بر می دارید و اولین تکلیف آنلاین را با تنظیمات حداقلی، می سازید. در ادامه، با تسلط بر سایر امکانات و تنظیمات تکلیف به مرور می توانید با صرف وقت کمتر تکالیف متنوعی را برای شاگردان خود طراحی کنید.

قدم اول طراحی تکلیف: اضافه کردن فعالیت تکلیف به صفحه درس

برای طراحی تکلیف LMS ابتدا باید آن را مانند سایر فعالیت ها به صورت یک فعالیت جدید به درس خود اضافه کنید.

  1. با کلیک بر روی گزینه شروع ویرایش درس که بالای صفحه اصلی و پایین نماد چرخ دنده روبروی اسم درس قرار دارد، درس خود را در حالت ویرایش قرار دهید. 
ویرایش صفحه درس
ویرایش صفحه درس

2. روی + اضافه کردن یک فعالیت یا منبع کلیک کنید. این + در همه بخش ها دیده می شود. دقت کنید در هر بخشی که قصد دارید تکلیف اضافه کنید در همانجا روی این علامت + بزنید.

اضافه کردن تکلیف به درس
اضافه کردن تکلیف به درس

3. با کلیک روی + در مرحله قبل یک پنجره برایتان باز می شود که چهار تب ستاره دار، همه، فعالیت ها و منابع دارد. تکلیف LMS یک فعالیت محسوب می شود، بنابراین شما می توانید از میان تمامی فعالیت ها مانند عکس زیر، از تب همه یا از تب فعالیت ها آن را انتخاب و روی آن کلیک کرده و تکلیف را به درس خود اضافه کنید. در تب فعالیت ها هم می توانید راحت تر آن را پیدا کنید.

اضافه کردن تکلیف به درس
اضافه کردن تکلیف به درس

قدم دوم طراحی تکلیف: انتخاب نام و توضیح مناسب

پس از انتخاب فعالیت تکلیف، وارد صفحه پیکربندی تکلیف می شوید. این صفحه برای وارد کردن نام، صورت مساله تکلیف آنلاین، توضیحات و محتوای آن و تنظیم ویژگی های آن است.

اضافه کردن تکلیف به درس- درج توضیحات تکلیف
اضافه کردن تکلیف به درس- درج توضیحات تکلیف

بخش عمومی پیکربندی تکلیف، بخش اصلی تعریف تکلیف است. تنها با تنظیم موارد این بخش می توانید یک تکلیف طراحی کنید.

تنظیمات این بخش شامل موارد زیر است:

  • نام تکلیف: برای طراحی تکلیف نوشتن نام تکلیف الزامی است.

💡 پیشنهاد می کنیم برای دسترسی راحت تر شاگردان و مرتب تر بودن محتواهای صفحه درس، یک مدل ثابت برای نامگذاری تکالیف داشته باشید. مثلا از ابتدا همه را شماره گذاری کنید یا برای هر بخش شماره گذاری مستقل داشته باشید، مانند: تکلیف 10 یا تکلیف 1-2. یا می توان هر کدام را با درج تاریخ نامگذاری کرد، برای مثال تکلیف 20 آبان. یا آن را با صفحات کتاب تطبیق دهید، مانند: تکلیف صفحه 50 کتاب. یا تلفیقی از این ها، مانند: تکلیف 20 آبان، کاربرگ شماره 3.  یکسان بودن نحوه نامگذاری فعالیت ها در طول دوره درسی باعث می شود شاگردان آن را راحت تر پیدا کنند.

  • توضیح تکلیف: برای طراحی تکلیف نوشتن توضیح تکلیف الزامی است.

در این بخش صورت سوال یا توضیحاتی که برای تکلیف نیاز است را درج کنید. سناریوهای اول این نوشته را به خاطر بیاورید. “سوالات صفحه 30 کتاب را حل کنید و پاسخش را در اینجا وارد کنید.” اگر سوال تکلیف یا توضیح آن کوتاه است، می توانید آن ها را در همین قسمت بنویسید، مثلا سوالات صفحه 30 کتاب را بنویسید یا توضیح دهید که تکلیف صفحه 30 کتاب را انجام دهند.

کادر توضیح تکلیف یک ویرایشگر متن است که می توانید علاوه بر توضیحات که برای شاگرد می نویسید، فایل صوتی یا ویدئویی یا تصویر دلخواه، لینک، صورتک و یا صوت و ویدئویی کوتاه از خودتان و … را در آن درج کنید. برای آشنایی با ویرایشگر متن، نوشته کار با ویرایشگر متن در LMS را بخوانید.

  • نمایش توضیح در صفحه درس: پس از پایان طراحی تکلیف و اضافه شدن آن به دوره درسي، شاگردان براي مشاهده محتواي تكليف و تحویل آن، لازم است بر روی آن کلیک کرده و وارد صفحه تکلیف مربوطه شوند. پس از ورود به تکلیف، تمام آنچه در توضیح تکلیف نوشته یا اضافه کرده اید را مشاهده خواهند کرد. حال اگر در پيكربندي تكليف، گزینه نمایش توضیح در صفحه درس  را فعال كنيد، توضیحات تکلیف که در کادر توضیح تکلیف درج کرده اید، علاوه بر این که با ورود به تکلیف نمایان می شود، در صفحه اصلی درس در زیر عنوان تکلیف نیز نمایش داده می شود.
اضافه کردن تکلیف به صفحه درس- نمایش توضیح در صفحه درس
اضافه کردن تکلیف به صفحه درس- نمایش توضیح در صفحه درس

💡اگر بخواهید به نحوی توجه شاگردان بیشتر جلب شود، می توانید نمایش توضیح در صفحه درس را فعال کنید. برای مقطع تحصیلی دبستان یا سنین پایین یا برای کمک به شاگردانی که به تازگی کار با LMS را تجربه می کنند، می توانید این گزینه را فعال کنید تا شاگردان به راحتی با ورود به درس تمامی توضیحات را ببینند.

💡 می توانید برای طراحی تکلیف های جاری نمایش توضیح در صفحه درس را فعال کنید. یعنی هنگام گذاشتن یک تکلیف جدید، این تیک را زده و پس از اتمام زمان ارسال، آن را غیرفعال کنید تا تنها توضیحات تکالیف جاری در صفحه اصلی درس قابل مشاهده باشند. به طور کلی فعال کردن این گزینه برای تمام تکالیف پیشنهاد نمی شود، چرا که صفحه درس بسیار شلوغ و نامرتب خواهد شد.

قدم سوم طراحی تکلیف: الحاق فایل کمکی (اختیاری)

در سناریو دوم عنوان شد که گاهی اوقات در طراحی تکلیف نیاز است یک یا چند فایل را نیز برای شاگردان ارسال کنید. این فایل می تواند تصویر یا پی دی اف کاربرگ یا سوالات، یک فایل راهنما درباره نحوه انجام تکلیف یا پروژه و یا محتوایی که قرار است کار روی آن انجام شود باشد. مثلا یک تصویر برای روتوش به عنوان تمرینی برای دوره فتوشاپ، یک فایل صوتی برای تمرین listening زبان یا… در تمام این موارد، هر نوع فایلی را که بخواهید برای طراحی تکلیف اضافه کنید، می توانید در قسمت فایل های کمکی آن را بارگذاری کنید.

فایل های کمکی در طراحی تکلیف
فایل های کمکی در طراحی تکلیف

فایل کمکی را می توانید در پنجره افزودن فایل روبروی فایل های کمکی اضافه کنید. نوشته  اضافه کردن فایل در LMS را مشاهده کنید.

💡 توصیه می شود اگر می خواهید شاگردان فایل کاربرگ را دانلود کرده، جواب ها را در قالب یک فایل ورد ارسال کنند حتما علاوه بر درج فایل در بخش فایل های کمکی، در بخش توضیح تکلیف هم به آن اشاره کنید و توضیحات را به صورت کامل بنویسید.

قدم آخر طراحی تکلیف: ذخیره فراموش نشود!

تکلیف شما آماده است. فقط لازم است حتما آن را ذخیره کنید. در صورتی که تغییری در تنظیمات سایر بخش ها اعمال نکنید، تمام موارد به صورت پیش فرض تنظیم خواهند شد. برای مثال، مهلت تحویل تا یک هفته و نمره تکلیف 100 نمره در نظر گرفته می شود.

برای ذخیره سازی و اضافه کردن تکلیف به دوره درسی، به پایین صفحه پیکربندی تکلیف رفته و یکی از دو گزینه زیر را بزنید تا تکلیف ذخیره و به درس شما اضافه شود:

  • ذخیره و نمایش: با انتخاب این گزینه تکلیف ذخیره و به درس اضافه شده و صفحه تکلیف به شما نمایش داده می شود.
  •  ذخیره و بازگشت به درس: با زدن این گزینه تکلیف ذخیره و به درس اضافه می شود. پس از آن  وارد صفحه اصلی درس می شوید.
اضافه کردن تکلیف به درس
اضافه کردن تکلیف به درس

در این نوشته خواندید:

  1. چطور نام مناسب برای تکلیف خود انتخاب کنید.
  2. چطور توضیحات تکلیف را برای شاگردان بنویسید.
  3. چطور توضیحات بیشتری در قالب فایل صوتی یا تصویری یا لینک و یا صوت و ویدئویی کوتاه از خودتان را برای شاگردان بگذارید.

همه این امکانات جذاب در بخش متنی توضیح تکلیف قرار دارند.

  1. چطور در بخش فایل های کمکی فایلی را برای شاگردان بگذارید تا آنها تکلیف خود را بر روی آن یا با کمک آن انجام دهند.

در این نوشته با بخش عمومی پیکربندی تکلیف، که بخش اصلی طراحی تکلیف است آشنا شدید.  بعد از انجام تنظیمات بخش عمومی، ذخیره سازی را انجام دهید تا تکلیف شما در اختیار شاگردان قرار گیرد و بتوانند تحویل دادن آن را آغاز کنند.

پس از ذخیره تکلیف و اضافه شدن آن به دوره درسی، می توانید مجدد به پیکربندی تکلیف دسترسی پیدا کنید و آن را ویرایش نمایید. روی چرخ دنده روبروی نام تکلیف در صفحه درس یا بر روی چرخ دنده داخل تکلیف کلیک کرده و گزینه پیکربندی را انتخاب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، نوشته ویرایش و حذف تکلیف در LMS را ببینید.

بعد از این تنظیمات می توانید زمان ارسال تکلیف را نیز مشخص کنید. می توانید تکلیف های متنوع تحویل بگیرید و به آنها نمره و بازخورد بدهید. خبر خوب این است که در ال ام اس حتی می توانید تکالیف گروهی تعریف کنید و تحویل بگیرید.

👈 آیا شما علاوه بر مثال های گفته شده در این نوشته، نمونه ای دارید که در درس خودتان، کنار تکلیف فایل صوتی یا تصویری ارسال کرده باشید؟

دیدگاهتان را بنویسید